sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Juhani Aho: Rautatie


Juhani Aho: Rautatie
Elisan e-kirja

"Rautatie on Juhani Ahon vuonna 1884 ilmestynyt esikoisromaani. Sen tyylilajia on nimitetty kansalliseksi pienoisrealismiksi. Teos kuvaa korvessa elävän pariskunnan hiljaiseloa ja heidän yrityksiään kuvitella rautatien olemusta kuulopuheiden perusteella. Rautatie on suomalaisen kirjallisuuden klassikoita, josta 2000-luvun alkuun mennessä oli otettu useita kymmeniä painoksia. Sitä on kutsuttu myös Ahon ensimmäiseksi "taiteelliseksi täysosumaksi"."

Ensimmäinen kirja TBR100-listalta, jonka sain luettua. Tämä sattui olemaan ilmaisena Elisa Kirja-palvelussa ladattavissa, joten nappasin sen (ja muutaman muun klassikon, jotka kiinnosti). Olen onnistunut välttämään tämän kirjan kokonaan niin peruskouluaikana kuin lukiossakin.

Kirja kertoo siis Matista ja Liisasta, jöröstä pariskunnasta keskellä ei mitään. He kuulevat pappilassa käydessään, että lähikylälle on tullut rautatie. Ja se rautatie jää heidän mieliään jäytämään. Millainen se on, onkohan sellaista edes olemassa. Toisilleen eivät voi asiasta puhua, ettei toinen luule toista asian kiinnostavan. Lopulta kuitenkin mielenkiinto rautatietä kohden kasvaa niin suureksi, että pitäähän se käydä kurkkaamassa.

Ilmeisesti kirja kertoo muutoksesta, miten sitä voi vastustella mutta sieltä se tulee kuitenkin. Itse koin kirjan enemminkin suomalaisuutta kuvaavana. Maisemat ja henkilöt oli Aho kuvaillut niin taitavasti, että pystyin kuvittelemaan maiseman täydellisesti mielessäni. Kirja kuvaa myös loistavasti juroa suomalaista parisuhdetta, ei paljoa puhuta mutta silti eletään loistavassa sovussa ja tullaan toimeen. Arkirealismia parhaimmillaan.

Arvostelu: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti