keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori


Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
Tammi, 2014

"Vilkas itäsuomalainen Aino rakastuu ensisilmäyksellä Jussiin ja päättää muuttaa miehen kotitilalle Länsi-Suomeen. Jussi ei tosin asu yksin, vaan isänsä, setänsä ja veljensä kanssa. Mutta Aino vain nauraa, hän nyt sopeutuu mihin vain! Kun morsian saapuu kuukauden koeajoon, pihan yli lähestyy jörö ukko, mulkoilee lippiksen alta ja mutisee "Uggoloi". Mitä se sanoi? Kuka se on? Onkohan edessä sittenkään silkkaa lystiä? No, lukijalle kyllä!"

Minulla muutaman ystävän kanssa Facebookissa pieni lukupiiri. Äänestämme kerran kuussa seuraavalle kuulle 1-2 vaihtoehtoista kirjaa, joita voi sitten lukea ja kommentoida. Ajatuksena enemmin ehkä inspiroida muita lukemaan ja löytää itselle uutta lukemista kuin kamalan analyyttisesti pyöritellä kirjoja läpi.

Lokakuun toisena vaihtoehtona oli itsellä jo päälle vuoden Elisa kirjassa roikkunut Veera Niemisen Avioliittosimulaattori. Jostain syystä en ollut tähän saanut tartuttua, vaikka kirja houkutteli niin kannen kuin takakannen tekstinkin perusteella. Jotkut kirjat vaan ovat sellaisia? Nyt sain sopivan syyn sitten tarttua tähänkin teokseen.

Alusta meni varmaan 1/3 kirjasta, että totuin Ainoon. Tämän perusteella taidan olla noita hitaampia lännestä tulevia kuin karjalalaisia. Jokin Ainon asenteessa ja tavassa olla tökki vastaan. Ja en oikeastaan edes aistunut Ainon ja Jussin väliltä sitä suurta rakkautta, millainen heidän välillään piti olla. Puolessa välissä oli ensimmäinen aika hauska kohta, jolle naurahdin ja josta tuntui, että tarinan jaksaa loppuun asti kevyesti lukea. Mutta jokin tässä jäi silti lopulta tökkimään.

Arvostelu: ★★★

2 kommenttia:

 1. Mulla on tuo sama joidenkin kirjojen kanssa, ne houkuttelevat, mutta sitten kuitenkin lukupinossa jäävät sivuun muiden kiinnostaessa sitten ehkä kuitenkin enemmän?
  Tuollainen lukupiirihän on kiva, pitäisi varmaan itsekin kehitellä jotain vastaavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lukupiiri on toiminut ihan kivasti ainakin nyt syksyn, elokuussa se lanseerattiinkin :) Suosittelen keräämään omasta kaveriporukasta jonkun, meillä toi toimii todella matalan kynnyksen lukupiirinä - riittää, että sanoo vaikka kirjasta että "en jaksanut lukea, ei toiminut" tai vastaavaa lyhyttä. :)

   Poista