perjantai 21. lokakuuta 2016

Antti Holma: Kauheimmat runotAntti Holma: Kauheimmat runot
Otava, 2016

"Supersuosittu Antti Holma esittelee lukijoille neljä pähkähullua runoilijasuuruutta, jotka eivät koskaan päässeet mukaan Kauneimmat runot -kokoelmiin - hyvästä syystä. Ihmiselämän kauneus ja rujous vuorottelevat Reino Leinon tuotannossa, joka sisältää pääasiassakansallisromanttista (jopa -sosialistista), mitallista runoutta. Sirsi Sunnas on tehnyt pitkän uran lasten­runouden parissa siitäkin huolimatta, että hänellä ei ole ollut omia lapsia oikeuden päätöksen jälkeen. Karin Toisiks-Parasken elämänmakuiset säkeet saavat rytminsä hänen itse kehittämästään tuntemattomasta lounaismurteesta. Modernisti Edith Södermalmin koko tuotanto on julkaistu pdf-tiedostoina."

Jos jostain teoksesta pitää sanoa, että ei ole mun juttu niin tämä on se. Olisin halunnut tykätä tästä. Ja hymähdinkin muutamalle runolle sekä muutama kosketti oikeana runonakin (mm. Karin Toisiks-Parasken "rakkaus" oli hieno, oikeasti!). Mutta kun tämä oli selkeästi tällainen huumoripläjäys. Ja osa vaan todella huonoja, ilman että ne nauratti yhtään. Tai sitten minulla ei vaan ole oikeanlaista huumorintajua.

Jos jotain pitää arvostaa, niin on toisaalta se, miten jokainen "runoilija" pysyi omassa tyylissään läpi teoksen. Kirja sisältää neljältä kuvitteelliselta runoilijalta siis runoja ja jokaisella on selkeä oma tyylinsä. En tiedä auttaisiko, jos tuntisi paremmin runoilijoiden esikuvien tuotantoa, mutta nämä pastissirunot nyt menevät kyllä itseltäni pääosin ohi. Harmi.

Arvostelu: ★

6 kommenttia:

 1. Harmi ettet pitänyt, itse olen tätä harkinnut, kun olen miettinyt runokirjaa, mutta ehkä en kuitenkaan halua huumoripläjäystä, kun ei mullekaan ole tuttuja nuo oikeat runoilijat.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehkä silti kokeilemaan, sillä kuten alla olevasta kommentista voi päätellä, osa on rakastanut tätä todella paljon! :) Omaan makuuni kirja ei vaan ollut.

   Poista
  2. Voi olla, että vielä joku päivä tämän luen. Tällä hetkellä lukujono on pitkä, niin menee sinne jonon hännille. :D

   Poista
 2. Minusta tämä taas oli ihana, Holman huumori naurattaa minua muutenkin ja erityisesti nämä pähkähullut jutut saivat kikattamaan. Kirjallisuus aiheuttaa mielipide eroja ja se on hyvästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin kyllä kovasti Järjestelijästä ja olen Holmasta pitänytkin, mutta jotenkin tämä nyt sitten itselleni ylitti sen hyvän ja huonon huumorinrajan. Mutta kuten sanoit, tätä se kirjallisuuden rikkaus on: jokaiselle löytyy jotain! :)

   Poista
 3. Antti Holman romaanin nimi on Järjestäjä. Suosittelen tutustumaan "alkuperäisten" runoilijoiden tuotantoon! Nämä avautuvat uudella tavalla, kun tuntee nuo vanhat.

  VastaaPoista