sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Minna Rytisalo: Lempi


Minna Rytisalo: Lempi
Gummerrus, 2016

"Kuka on Lempi? Mitä on lempi?

Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi."

Olin riemuissani, kun näin tämän kirjan kirjaston bestsellerhyllyssä ennen lomamme - yksi lisäluettava mukaan ja voin poistaa itseni ties kuinka pitkästä varausjonosta. Säästelin alkuloman tätä, sillä selailin ensimmäiset 10 sivua kirjastossa ja vaikutuin jo niistä. Miten heti alkuun luotiin jo asetelma, että on Viljami, oli Lempi ja on Elli. 

Kun viimein tartuin kirjaan, luin sen melkein yhdellä istumalla. Kirja jakaantuu kolmeen selkeään osaan. Jokaisessa osiossa on äänessä eri puhuja, joka tuntuu puhuvan Lempille. Ensin seuraamme Viljamin kotiinpaluumatkaa sodasta ja muistelua samalla ajasta ennen käskyä liittyä sotajoukkoihin. Siitä yhdestä puolikkaasta vuodesta. Seuraava osa on Ellin tarina. Mitä kävi Viljamin ollessa poissa, entä miten palauttaa Viljami takaisin henkiin.

Viimeisenä pääsee ääneen Sisko, kaksoissisko. Joka vanhuuden päivillään on päättänyt antaa haastattelun toimittajalle sota-ajasta, saksalaisista, omasta historiastaan. Siskon tarina paljastaa ehkä eniten - Sisko eli kuitenkin kauimpana tapahtumista ja osaa siten pitää jonkinlaista etäisyyttä sota-ajan tapahtumiin. Siskon kertomat asiat nivoivat tarinan hienosti yhteen. 

Tämä kirja tuli lähelle, kosketti, yllätti, vei mukanaan. Upeasti kirjoitettu esikoisteos, joka menee kärkeen tänä vuonna luetuista kirjoista. 

Arvostelu: ★★★★★

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä hieno kirja! Jäi elämään mieleen pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Itseasiassa mulle jäi tästä (ja tän jälkeen luetusta Lähteenmäen Korkeasta Ajasta) päälle pieni lukujumi; en saa aloitettua mitään kunnolla luettavaksi! Pitänee valita jotain helppoa ehkä seuraavaksi.. :)

      Poista