perjantai 14. lokakuuta 2016

Kirsti Kuronen: Väärää verta


Kirsti Kuronen: Väärää verta
Myllylahti, 2014

"Syöpädiagnoosi 41-vuotiaana. Parantumaton sairaus. Mitä nyt tapahtuu?

Jos kuolen
en tiedä löydätkö kumppanin
tuleeko sinusta isä
leikitkö legoilla taas

Jos kuolen
en tiedä nauratko usein
mitä lauluja laulat
hiihdätkö saareen ja takaisin

Ensin pelkoa ja pakokauhua, huolta ja hätää, itsesurkuttelua. Pian myös kummallista keveyttä ja huojennusta: katse tarkentuu, arki lumoaa, asiat käpertyvät uomiinsa, oleellinen erottuu.
On jäljellä vain tämä paikka, johon kietoutuu eilinen ja tuleva. Kaikki aika solmiutuu yhteen kimppuun, halausetäisyydelle.    

Keväällä 2008 kirjailija Kirsti Kuronen sai tietää sairastavansa myeloomaa, pahanlaatuista verisyöpää, josta tuli hänelle pysyvä kanssakulkija.

Väärää verta kertoo mielen myrskyistä heti diagnoosin saamisen jälkeen ja kuvaa kantasoluhoidon vaiheita päivä päivältä. Välittömyys maalaa runoihin kuumeista vimmaa."

Tänään 14.10. on Roosanauha-päivä. Siksi tämä päivä sopiikin hyvin tästä kirjasta bloggaamiseen, vaikka tämä kirja ei kerro rintasyövästä vaan verisyövästä. Mutta sopiva aasinsilta silti aiheeseen, joka on tärkeä ja koskettaa monia. Itse tuen tänään Roosanauha-keräystä FB:n ompeluryhmä Saumanvaran Roosanauha-huutokaupasta jotain huutamalla. Ryhmän keräämät rahat menevät lyhentämättöminä suoraan syöpätutkimukselle. Suosittelen kurkkaamaan ainakin näitä ihania itse tehtyjä vaatteita ja asusteita, jotka nämä taitavat käsityötekijät ovat tehneet tätä kampanjaa varten!

Mutta itse kirjaan. Opinnoissa piti yhtä runotehtävää varten etsiä sopivia esimerkkejä eri tyylisistä runoista, ja selatessani eri teoksia osui tämä silmiin. Kansi veti jo puoleensa kovasti, ja kun luin ensimmäisen runon, imi teos mukaansa. En ole oikeastaan runojen ystävä, mutta koetan aina välillä niitäkin lukea. Tämä teos oli raaka, tunteisiin menevä, herättävä. Todella upea kokonaisuus, joka pysäytti. Ei tästä ehkä riitä sanat kertomaan, sanon vain, että lukekaa! Jos ette muita runoja, niin lukekaa edes tämä. 

Arvostelu: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti