sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton


Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton
Tammi, 2016 (e-kirja, alkuperäinen 2012)

"Mikä on irtileikkautuneen sormen hinta? Entä ihmiselämän?

Miksi kokenut tuomari ottaa vastaan käräjäoikeuden äitiyslomasijaisuuden? Aamu, avomiehensä ja tämän lapset taakseen jättänyt nainen, ei aio tehdä tunnustuksia työtovereilleen.

Aamu uppoutuu tavallisten ihmisten kohtaloihin oikeuskoneiston rattaissa, mutta työtä häiritsevät vaikeat kysymykset. Oikeussalin tapahtumat muuttuvat Aamun mielessä julmaksi peliksi. Liian selvästi paljastuu, että tuomio määrää perustelut eikä toisin päin. Aamu ei aio päästää itseään niin helpolla. Lopulta tulee romahdus, joka joko kaataa tai pakottaa takaisin elämään."

Aloitin Korvaamattoman kesällä, kun otin ilmaisjakson BookBeatilta. Jostain syystä kirja jäi kuitenkin kesken, vaikka nautin Vanhatalon tekstistä ja sen tyylistä. Harkitsevaa, soljuvaa, hyvin yhteen sitovaa. Nyt sitten nappasin taas alekoodilla kuukaudeksi BookBeatin, ja kirja muistutti heti olemassaolostaan. Luinkin sen sitten lähes yhdessä illassa loppuun!

Aamun historia aukeaa aika nopeasti alkusivuilta jo - hän on kokenut traagisen lapsen menettämisen ja koettaa kasata itseään kaukana perheestään ja eri työympäristössä. Paikka, jossa ihmiset eivät tiedä menneisyydestä ja eivät kohtele häntä kuin Erilaista.

Mitä pidemmälle kirjassa päästään, sitä syvemmin tarina vetää mukaansa. Oikeustapaukset, pohdinnat mikä on oikein ja väärin, minkä arvoista vahingot ovat pistävät itsenikin ajattelemaan. Miten itse päättäisin vastaavissa tilanteissa. Samalla avataan Aamun omaa historiaa. Pala palalta uppouduin tähän syvemmälle ja liikutuin, kun Aamu romahti lopulta.

Vanhatalon teksteissä pidän näissä vakavemmissakin siitä, että vaikka käsitellään todella rankkoja aiheita, niin niissä pilkahtaa silti läpi tekstin pieni toivon kipinä. Vaikka käydään kuinka syvällä, niin valo näkyy maanpinnalla vähäsen kerrallaan.

Arvostelu: ★★★★

8 kommenttia:

 1. En tiedä miksi, mutta erilaiset oikeutta ja oikeuden oikeutta (voiko sen sanoa fiksummin?) käsittelevät kirjat ovat kiinnostaneet. Korvaamaton on kuulostanut kiinnostavalta parin blogiarvion pohjalta ja päättyy toivottavasti luettavakseni pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kovasti tätä! Ainakin kotimaisella saralla näitä oikeus ja oikeutta käsitteleviä teoksia on yllättävän vähän tullut vastaan - omasta puolestani saisi olla enemmänkin. Nyt se oma tietämys menee aikalailla jenkkiläisten tv-sarjojen maailmassa ja sehän ei ole todellisuus Suomessa laisinkaan.

   Poista
 2. Tämä Vanhatalon kirjoista minulla onkin vielä lukematta, mutta varmasti tulee lukuvuoroon aikanaan.

  Kiva, kun jätit kamariini kommentin, niin löysin minäkin tänne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löysit tänne! :)
   Suosittelen kovasti tätä, varsinkin jos on pitänyt Vanhatalon muista teoksista yhtään.

   Poista
 3. Meillä on justiinsa Bookbeatin ilmaisjakso käytössä, joten pitää katsoa ehtisikö tämänkin lukemaan! Muutama kirja on jo joita pitäisi sieltä lukea.
  Liityimme lukijaksi :)

  Tiia

  VastaaPoista
 4. Siellä on kyllä valtava määrä luettavaa! Oikein oiva palvelu, jos vaan E-kirjat on se oma juttu.

  Mukavaa, että löysitte, kommentoitte ja jäitte tänne lukijaksi :)

  VastaaPoista
 5. Olen lukenut Vanhataloa, mutta tämä on minulta lukematta.

  VastaaPoista