lauantai 3. syyskuuta 2016

Pauliina Susi: Takaikkuna


Pauliina Susi: Takaikkuna
Tammi, 2015

"Haluatko päivittää yksityisasetuksesi? Ehkäpä olisi syytä. "Se tuli taas, tunne että joku katsoo. Että häntä juuri tällä hetkellä tarkkaillaan salaa pimeästä, eikä suinkaan hyväntahtoisesti. Olen kuullut, mitä voi tapahtua, Leia ajattelee. Nyt se tapahtuu minulle." Netin vihapuhe. Seksikauppa. Rasismi... 

Yksinhuoltajaäiti Leia Laine ei aavista, mihin kaikkeen sotkeutuu kun ottaa vetääkseen hankkeen, jonka tarkoituksena on tarjota tukea prostituoitujen palveluja käyttäville miehille. Puolet Suomesta raivostuu. Myös uusi, äkkijyrkistä mielipiteistään tunnettu oikeusministeri, jonka ura on vaarassa päivänvaloa kestämättömän intiimin digitaalisen kanssakäymisen takia, ja nettivelho, jonka mielestä virtuaaliset raja-aidat on tehty vain ylitettäviksi."

Pauliina Susi on itselleni uusi kirjailijatuttavuus. Olen aiemmin kuullut hänestä ja hänen esikoisteoksensa, Ruuhkavuosi, on omalla TBR-listalla roikkunut jo pari vuotta. Kirjastossa toistaiseksi ei ole käteen kuitenkaan osunut ja varauslistalle en ole halunnut syystä tai toisesta kirjaa laittaa. Takaikkuna kuitenkin hyppäsi Ellibslibrarysta e-lainana iPadille viikonloppuna ja parin ensimmäisen sivun jälkeen totesin, että tässä kirja omaan makuuni.

Entisessä elämässä olen ollut jonkinasteinen nörtti itsekin, joten kirjan aihepiiri tuntui läheiseltä. Ehkä myös tältä katsontakannalta Leia Laineen ehkä liioiteltukin typeryys laitteista, netistä ja kännyköistä tuntuikin vähän raivostuttavalta. Todellisuudessahan todellakaan moni ei ole edes näinkään valveutunut, mitä Laine kirjassa. Esimerkkinä Leia ihmetteli monta päivää, kun läppärin webcamin sininen valo paloi tajuamatta, että se on valo, joka kertoo, että kamera kuvaa. Ja päätyi lopulta peittämään sen laastarilla.

Dekkarina tämä kirja olikin aivan loistava; oli suuren luokan juoni, mutta silti se sopi tähän aikaan ja paikkaan. Loppu piti myös otteessaan hienosti, vaikka pahiksen arvasikin ajoissa jo. Suosittelen ehdottomasti Suden teosta kotimaisista dekkareista pitäville!

Arvostelu: ★★★★

2 kommenttia:

  1. Luin tästä jostain blogista jonkin aikaa sitten, mutta kirja on sen jälkeen painunut unohduksiin. Sen aihe on joka tapauksessa todella kiinnostava, joten kiitos kun muistutit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kovasti, jos aihepiiri kiinnostaa! Dekkarina todella hyvä, mutta ehkä vielä enemmän sellaisena kauhukuvana tietoturvasta parempi. :)

      Poista