Rakentelin viime vuoden alussa tammikuussa 2018 hienon excel-taulukon, johon olen syöttänyt pitkin vuotta lukemiani kirjoja tietoineen. En tiedä, miksi en aiempina vuosina ole tätä tehnyt, varsinkin kun bloggaamistakin on takana jo kuusi vuotta (oho, missä ajassa!) Tätä excel-taulukkoa on silti ollut mukava täytellä ja katsella, mitä ja minkälaista kirjallisuutta sitä onkaan tullut luettua vuoden aikana. Vuoden 2019 exceliin päivittelin lisäksi mukaan Helmetin haasteen, sillä huomasin nyt joulukuun lopussa, että jouduin niitä vähän yhdistelemään.
Tässä siis valittuja paloja kirjavuodestani 2018!
Luettuja kirjoja yhteensä 87 kappaletta.
Näistä äänikirjoja oli 17 kappaletta, e-kirjoja 51 kappaletta ja perinteisiä kirjoja 19 kappaletta.
Naiskirjailijoita olen lukenut hurjasti enemmän, peräti 82,6 % lukemistani kirjoista oli naiskirjailijoiden kirjoittamia!
Kustantamojen suhteen on pakko esitellä graafina ihan - sen verran hurjalta kuva näyttää. Otavalla on selkeästi omaan makuuni soveltuvin tarjonta teoksista.
Sivuja on tullut luettua yhteensä 28 415 kappaletta, keskimäärin siis kirjat ovat olleet 326 sivun mittaisia teoksia.
Genreistä nuortenkirjallisuus, eli young adult, on vienyt mukanaan eniten (24 kpl), mutta kaunokirjallisuus (21 kpl) ja jännityskirjallisuus (20 kpl) ovat tulleet perässä heti. Yllättäen tietokirjallisuudesta on tullut luettua peräti 12 teosta, joka on oma henkilökohtainen ennätykseni!
Kuukausitasolla on vaihdellut luettujen kirjojen määrä hurjastikin. Alkuvuodesta tammi-helmikuun olin edellisessä työpaikassa, joka vei mehuja kovaa tahtia. Kesällä otin juhannuksena vähän kiinni lukemisia, samoin joulukuussa olin viikon sairaslomalla sekä joululomat, jolloin ehti lukea pitkät pätkät kirjoja.
Olen myös jonkin verran arvottanut kirjoja asteikolla 1-5.
Arvosanan 5 ovat saaneet seuraavat kirjat
- Gail Honeyman: Eleonor Oliphant is completely fine
- Clare Furniss: How not to disappear
- Nicola Yoon: Sun is also a star
- Roxanne Gay: Hunger
- Fredrick Backman: Kiekkokaupunki
- Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta
- Risto Siilasmaa: Paranoidi optimismi
- Magdalena Hai: Kolmas sisar
- Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
- Holly Bourne: .. ja onnellista uutta vuotta
- J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi
- J.K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Harry Potterit ovat uudelleen lukukierroksella esikoisen kanssa ja ovat edelleen täyden viiden tähden arvoisia. The Seven Husbands of Evelyn Hugo on ollut ehkä vuoden yllättävin ja koskettavin lukukokemus.
Arvosanan 1 ja 2 ovat taas saaneet seuraavat teokset, jotka eivät ole olleet täysin omaan makuuni
- Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin
- A.J. Finn: Nainen ikkunassa
- Saara Henriksson & Aino-Maija Leinonen: Railakas rahakirja
Pääosin olen siis lukenut todella hyviä kirjoja, sillä vain 3/87 sai arvosanan 1 tai 2. Tätä hyvien kirjojen lukemista haluan jatkaa myös ensi vuonna. Ilahduttavan hyvin tunnistan jo omaa kirjamakuani!
Onnellista vuoden alkua 2019!
Pic by Pixabay |
Oletpas tehnyt mukavia yhteenvetoja lukemistasi kirjoista. Tuo kustantajakohtainen tilasto on tosi kiinnostava. Ja onnea kaikista luetuista kirjoista. Listastasi saa hyviä lukuvinkkejä. - Antoisaa kirjavuotta myös tänä vuonna!
VastaaPoistaKuten myös sinne hyvää kirjavuotta! :)
PoistaEn ollut itse aiemmin kustantajakohtaista tilastoa seurannut, joten oli aika suuri yllätys kyllä itselle :)
Ollaan luettu tasan saman verran kirjoja viime vuonna, hauskaa! :D Minulla naisten kirjoittamien kirjojen osuus oli myös tänä vuonna todella suuri, 70 prosenttia.
VastaaPoistaKirjaisaa uutta vuotta!
Hurja naiskirjailijaprosentti sullakin! Mä itseasiassa otin yhdeksi tavoitteeksi myös lukea miesten kirjoittamaa kirjallisuutta, mulla dominoi tosi vahvasti naiset. Osin sen takia, että young adult - kategoriassa naiset kirjoittaa enemmän, mutta myös muutenkin.
PoistaHyvää kirjavuotta! :)
Hieno kooste! Honeymanin ja Hain kirjat tulevat minullakin olemaan vuoden parhaat -listalla (eli annoin niille siis viisi tähteä). Kustantajien osuuksia en ole tutkinut noin tarkalla tasolla, mutta mututuntumani mukaan WSOY, Otava ja Tammi pitävät kärkisijoja. HarperCollinsin kirjoja luen tosi harvoin, vaikka heillä olisi varmaan ainakin dekkareita, jotka osuisivat omaan makuuni.
VastaaPoistaHoneyman on tuntunut ainakin Facebookin kirjaryhmissä jakaneen mielipiteitä runsaastikin, kiva, että tykkäsit sitää kuitenkin myös! :) HarperCollinsilta luen paljon englanninkielisenä, varsinkin noita young adult-kirjoja Overdriven kautta ja Kindleen tulee hankittua. Suomenkielisiä en ole tainnut yhtään nyt lukea heiltä.
Poista