torstai 31. elokuuta 2017

Ernest Cline: Ready Player One


Arrow Books, 2012
Ostettu itse

"Seitsemäntoistavuotias Wade Watts pelaa peliä, jonka voittaja perii maailman rikkaimman miehen ja universumillisen virtuaalimaailmoja. Rikas pelisuunnittelija on luonut valtavan, avoimen virtuaalitodellisuuden, jonka hän muun omaisuutensa ohella testamenttaa sille joka ratkaisee sinne kätketyt kolme arvoitusta. Sekä arvoitukset että vihjeet liittyvät 70-80-lukujen populaarikulttuuriin, josta Wade tietää käsittämättömän paljon. Lopulta Wade törmää onnekkaasti ensimmäiseen ratkaisuun ja käynnistää vaaralliseksi osoittautuvan loppuvaiheen, jossa täytyy mm. pelata virheetön Pac-Man-peli ja osata Monty Pythonin vuorosanoja ulkoa."

Olen kesän aikana ehkä muutaman kerran maininnut jääneeni koukkuun Youtuben Booktube-tubettajiin. Itsellä on tietty 5-10 hengen tubettajalista, josta poimin paljon vinkkejä omalle lukulistalle - pääosin YA-genrestä, mutta myös science fictionia sekä ihan romaaneja. Ernest Clinen Ready plaeyr one-kirjaa suositteli eräänlaisissa koostepostauksissaan yllättävän moni, joten kun bongasin kirjan Adlibriksestä, nappasin sen ostoskoriin. Vasta luettuani kirjan huomasin, että Gummerrushan on tämän kirjan suomentanut jo vuonna 2012, mutta kirja mennyt täysin itseltä ohi. 

No mutta kuitenkin. Itse luin kirjan tosiaan englanniksi ja voi kuinka pidin tästä. Turhaan ei tätä Booktubessa ole hypetetty. En miellä itseäni niinkään science fictionin ystäväksi, mutta hyvin tehty dystopia/science fiction/YA-kirja vie aina mennessään. Kirjan päähenkilö Wade on 17-vuotias poika vuonna 2044 Yhdysvalloissa, jossa öljy on loppunut ja ihmiset hakeutuvat kurjasta arjesta OASIS-pelimaailmaan. OASIS-maailmassa liikutaan erilaisten konsoleiden ja visiireiden sekä hanskojen avulla, se toimii eräänlaisena vaihtoehtoisena todellisuutena monelle. Sieltä löytyy työpaikkoja, koulut, ystävät, omat maailmat ja sen sisällä voi tiettyjen sääntöjen mukaan tehdä lähes mitä vaan.

James Halliday, OASIS-maailman luoja, on kuollut muutamia vuosia aiemmin ja jättänyt pelin sisään niin sanotun pääsiäismuna-arvoituksen. Se pelaaja, joka löytää hänen kolme yllätysmunaansa ja ratkoo arvoitukset, perii koko hänen omaisuutensa. Koska aikaa on kulunut ja kukaan ei ole löytänyt näitä arvoituksia, on sen ympärille kasvanut iso teollisuus ja ryhmittymiä, jotka koettavat saada haltuunsa arvoitukset ja sitä kautta oikeudet omistaa Oasiksen ja toisin sanoen hallita maailmaa. 

Tästä tilanteesta kirja lähtee. Kirjaa joku kutsui Goodreadsin arvosteluissa "the geek fantasy" ja "nerd utopia", jotka kuvaavat parhaiten. Harrastin itse teininä tietokoneita yllättävän paljon, josta syystä tämä kirja tuntui erityisen läheiseltä ja houkuttelevalta - tunnistin paljon kirjassa liikkuvia viittauksia 80-luvun peleihin, musiikkiin, leffoihin ja sarjoihin. Lisäksi aihepiiri liikkui itseä kiinnostavan asian ympärillä. Loppuratkaisu ei varmasti yllättänyt ketään, mutta tarina oli rakennettu hienosti ja kantoi hyvin loppuun asti. 

Kirjasta on muuten tulossa ensi vuonna Steven Spielbergin ohjaama leffa, traileri tässä. Tämä on pakko mennä katsomaan! Pidin kirjasta siis todella paljon ja jos hieman erilainen dystopia-kirja kiinnostaa, niin tässä yksi vaihtoehto. 

2 kommenttia:

  1. Tää oli kyllä yks viime vuoden lemppareista ! Tekis mieli lukea uudestaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin ennen tulevaa leffaa vois olla hyvä aika lukea uudestaan? :D

      Poista