maanantai 16. huhtikuuta 2018

Saara Turunen: Sivuhenkilö


Saara Turunen: Sivuhenkilö
Tammi, 2018
BookBeat

Viime viikkoina ei ole voinut välttyä lukemasta mediasta Saara Turusen toiseen kirjaan, Sivuhenkilöön, liittyvää uutisointia. Kirja on herättänyt keskustelua paljolti siitä, miten kirjailijat reagoivat kritiikkiin mutta myös siitä, mikä tiedostomaton ja tiedostettu valta on kriitikoilla - jopa kirjabloggaajilla. Itse olin ehtinyt aloittaa kirjan kuuntelun ennen mediakeskustelua, mutta kieltämättä keskustelu vaikutti lukukokemukseen loppua kohden. Jäin miettimään sitä, että miten paljon mediakeskustelulla onkaan merkitystä siihen, miten ehkä koemme itse lukijoina kirjan. Tai ainakin omalla kohdallani. 

Kirja kertoo siis kirjailijasta (jonka nimeä ei mainita, niinkuin kenenkään muun koko kirjassa - toisaalta, en koe, että tarvitseekaan!), joka esikoiskirjansa julkaisun jälkeen tuntuu putoavan vähän harmauteen, kun sitä seuranneet tapahtumat eivät olekaan ihan sitä, mitä hän on odottanut. Kirjailija odotti enemmän tunnetta, iloa, jakamisen iloa, onnea tapahtuvan kirjan julkaisun jälkeen, mutta oikeastaan elämä ei muutu mihinkään. Loppua kohden on pieniä ilon pilkahduksia, ihan kun pitkän talven jälkeen kun aurinko alkaa paistamaan. 

Monet ovat maininneet, että kirja kertoo paljon naisen paikasta kulttuuripiireissä. Itselle vahvempana kirjasta nousi tuo huumaava odotus, että "sitten kun saan tuon tehtyä niin taivas aukeaa ja enkelit laulaa ja ruusua ja shampanjaa elämä" ja todellisuus taas on aivan muuta. Ehkä se on se, kun itsekin luon itselleni paljon tavoitteita, "sitten kun"-ajatusleikillä, ja käytännössä ei se ulkomaailma muutu niistä omista tavoitteista. Kirjailija tuntui jopa jonkin verran masentuvan siitä, kuinka odotukset eivät kohdanneet todellisuutta. 

Pidin Turusen kerronnasta paljon, mutta loppu tuntui kuitenkin liian ruusunpunaiselta, vaikka kirja enemminkin autofiktiota oli (kirja seuraili paljon joitain tapahtumia, mitä Turusen omassa elämässä on tapahtunut esikoiskirjan julkaisun jälkeen). Suosittelen silti tarttumaan tähän, raikasta ja erilaista kerrontaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti