sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Piia Leino: Taivas


Piia Leino: Taivas
Kustantamo S&S, 2018
kirjastolaina

Piia Leinon Taivas kertoo tulevaisuuden Helsingistä. Helsinki vuonna 2058 on eristäytynyt ja syrjäytynyt. Ihmiset eivät kommunikoi keskenään, kerjäläiset ovat vallanneet kadut, valtio valvoo asukkaiden elämistä ja ihmiset syövät pitkälti erilaisia sirkkamuhennoksia ja muita hyönteisistä tehtyjä annoksia. Ainut ilo ihmisten arjessa on virtuaalitodellisuus Taivas, jonne on koodattu "vanhan ajan" paikkoja. Taivaassa ei saa kuitenkaan viettää aikaa niin paljoa kuin haluaa, vaan sinne tulee ostaa aikaa - tai työstä voi saada palkkansa Taivas-aikana. 

Kirjassa seurataan yliopistolla työskentelevää Akselia, joka pääsee salaiseen lääketutkimukseen mukaan. Akseli törmää samaan aikaan Taivaassa Iinaan, ja päätyy pyytämään Iinaa tapaamaan hänet todellisessa elämässä myös. Tämä on poikkeavaa, sillä ihmiset eivät näe toisiaan Taivaassa eikä oma-aloitteisesti muutenkaan halua poistua kodeistaan ja tavata muita. Ihmiset ovat niin flegmaattisia, että jo Akselin kävely Helsingin kaduilla on täysin poikkeavaa ympäristössään. 

Leino on onnistunut kuvaamaan todella karmean kuvan Helsingin tulevaisuudesta - Suomen tulevaisuudesta! Suomessa on käynyt sisällissota, jossa Helsinki on eristäytynyt erikseen ja jota ohjaavat "nahkakuulat" eli kansallismieliset. Muut on ajettu pois, aidan taakse. Vartijoita on kaduilla aseet kainaloissa, kapinoita on vuosien saatossa nujerrettu pois. Taivaassa Leino leikkii yhdellä mahdollisuudella, mitä Suomessa voi käydä, jos annamme valtaa tietyille ryhmille ja toimintatavoille. Toisaalta Taivas ei ole täysin lohduton, valoa loistaa tunnelin päässä. Kirkkaina lenkkareina kirpputorilla. 

Ehdotomasti iso suosikkini tämän vuoden kirjoista, saatika kotimaisista dystopioista!

2 kommenttia:

  1. Tämä on minunkin suosikkini tällä hetkellä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjan esittelystä. Huomasin, että tästä kirjasta on pidetty muissakin blogeissa, eli on varmasti tutustumisen arvoinen.

    VastaaPoista