sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Anu Patrakka - Kuolet vain kahdesti


Anu Patrakka - Kuolet vain kahdesti
Myllylahti, 2018
kirjastolaina

Anu Patrakan Kuolet vain kahdesti on Portugalin Portoon sijoittuva dekkari, jossa päähenkilönä on portugalilainen rikosetsivä Ruis Santos. Rikosetsivä Santos on keski-ikäinen/nuorehko sinkkumies, jolla tuntuu olevan vähän vipinää joka suuntaan. Kirja on toinen osa Santosista kertovaa sarjaa. Kirjan alussa Porton arvokkaimmalta asuinalueelta löytyy yksinäinen nainen kotoaan murhattuna, josta tarina sitten lähteekin vauhdilla liikenteeseen. On vuosikymmenien takaisia salaisuuksia, yllättäviä sukulaisia, rahaa ja rakkautta. 

Lopussa oli pieni yllätys, mutta kirja oli ihanan mukaansa vetävä ja niin sanotusti perinteinen dekkari, jossa poliisi selvittää rikosta ja jossa ei pohjoismaiseen tyyliin mässäillä itse rikoksella. Tämä tuntui todella raikkaalta vaihtelulta, sellainen perinteinen välipaladekkari ehdottomasti! 

Huomasin kirjaa lukiessani, etten ole oikeastaan yhtään lukenut Portugaliin sijoittuvaa kirjallisuutta, sillä osa kulttuurista ja sanoista ja muusta tuntui itselle vieraalta. Ehkä se kertoo myös, että Patrakka on hyvin onnistunut luomaan sen portugalilaisen kulttuurin kirjaan. Takakansitekstin mukaan hän on itse asunut vuosia jo Portugalissa, joten sitä kautta varmasti saanut siihen hyvää perspektiiviä. Muistuttaa siinä mielessä Italian puolella olevaa Vera Valaa, jolla myös on paikallinen sankari mutta pienillä suomalaisvivahteilla tarinoissa. 

1 kommentti: