keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Katri Rauanjoki: Jonain keväänä herään


Katri Rauanjoki: Jonain keväänä herään
Atena, 2016

"Talvi on pitkä ja pimeä, ylivoimainen. Tänä talvena kylmä on Kertulle liikaa. Hän varustautuu synkkään vuodenaikaan unikkovihkolla, johon suunnittelee salaa itsemurhapäiväänsä. Sitten kun perhe ei ole kotona. Sitten kun on sopiva päivä.Kerttu on pärjääjä. Hänellä on mies, kaksi lasta, opettajan työ ja unelmiensa talo, mutta. Sitten on se mutta. Mikä alkoi viirata elämän vinoon, mikä saa ympyröimään päivämääriä kolmesta kalenterista, mitä tapahtui kun hän oli pieni, mitä tapahtui viime syksynä?

Psykologisesti rikkaasta aineistosta ammentava Katri Rauanjoki tarttuu romaanissaan nykyelämän armottomiin vaatimuksiin, työelämän seksuaaliseen häirintään, parisuhde- ja perheongelmiin sekä riittämättömyyden tuntoihin. "

Jotkut kirjat ovat sellaisia, että ne osuvat todella lähelle. Niitä ei uskalla sen takia lukea loppuun välttämättä, tai ainakin himmailee lukemisen kanssa. Pelkää, että lukee oman tarinansa kirjan sivuilta, ja mitä jos loppu ei miellytäkään?

Aloitin Katri Rauanjoen Jonain keväänä herään-kirjaa viime kesänä jo, aika pian sen jälkeen kun olin lukenut Pauliina Vanhatalon samaa aihepiiriä käsittelevän Keskivaikean vuoden. Vanhatalon kirja oli huikea, koskettava, ihana. Mutta Rauanjoki pääsi nopeasti yhden tuuman pintaa syvemmälle ja pelästyin. Jätin kirjan kesken 50 sivun jälkeen ja nyt vasta joululomalla, kun omat työelämän demonini alkavat jäädä taustalle, uskalsin lukea kirjan loppuun.

Onneksi luin. Keskivaikeaan masennukseen, johon saa apua kunnolla, soveltuu ehkä sama ajatus kuin pikkulapsiarkeen: tunnit ovat pitkiä, mutta kuukaudet lyhyitä. Uusi kevät, syksy, kesä tulee aina. Luin Helsingin Sanomista kirjasta kertovan artikkelin, ja nyökkäilin vain menemään Rauanjoen ajatuksille.  Menemättä liian syvälle omaan elämään voin vain todeta, että tämän kirjan lukeminen auttoi itseä myös hahmottamaan omia ajatuksia, vaikka pientä miinusta voisin antaa siitä, että turhaan oli alun eräs tapahtuma kirjaan ängetty lisäksi. Ilman sitäkin olisi teos ollut oikein upea!

Arvostelu: ★★★★★

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen kuuloinen kirja. Pitääpä lisätä lukulistalle tämä. :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on tämä kirja juuri odottamassa lukuvuoroaan - jännä nähdä, mitä pidän, odotukset ovat kyllä korkealla, toivottavasti eivät liian korkealla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä kurkkaamassa sitten, mitä pidit kirjasta :)

   Poista