keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Juuli Niemi: Et kävele yksinJuuli Niemi: Et kävele yksin
WSOY, 2016

"Kaksi erilaista maailmaa ja ensimmäinen rakkaus

Egzon ei ole käynyt vieraissa maissa. Hän ei ole käynyt edes siellä mistä hänen sanotaan tulevan. Ada on 15 ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Adan elämää ovat olleet taiteilijaäidin kanssa jaettu boheemi koti, yhtä kiltti paras kaveri ja lupaava todistus.

Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi.

Sinä aamuna rehtorin autoon on peintattu vaalea tyttö ja teksti Run! Ada voisi vielä juosta pakoon, mutta hän ei juokse. Ensimmäinen rakkaus antaa kaiken ja muuttaa kaiken, mutta voi myös repiä palasiksi."

Sopien edellisen bloggauksen teemaan, kerkesin juuri lukea kotimaista huipputason young adult-genren kirjallisuutta ennenkuin tämä upea Juuli Niemen kirja valittiin tämän vuoden lasten- ja nuorten kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi!  Olemme lasten kanssa kotona tutustuneet myös muutamaan muuhun ehdokkaaseen, mutta itselle kyllä tämä teos on ollut selkeästi sykähdyttävin.

Adan ja Egzonin rakkaustarina lähtee varovaisesti liikenteeseen, nousee korkeisiin sfääreihin ja laskeutuu ennenkuin on edes valmista vielä. Niemi osaa kuvata nuorten ajatusmaailmaa, tunteita, olemista todella taitavasti ja kasvamista. Sillä rakkaustarinan lisäksi kirja kertoo vahvasti kasvamisesta. Murrosiästä, aikuisuuden kynnyksellä olemisesta. Molemmat, niin Ada kuin Egzon kasvat kevään aikana omiin suuntiinsa, molemmilla on omat taakkansa. Sellaistahan se on, kaikki tulevat omista taustoistaan omalla historiallaan.

Et kävele yksin on mielestäni täydellinen ensirakkaudesta kertova romaani. Sillä sellaista se ensirakkaus on; huumaavaa, koskettavaa, vimmaista, hajottavaa ja usein nopeasti ohi ennenkuin on edes päästy alkuun.

Arvostelu: ★★★★

5 kommenttia:

 1. Totesin jo jollekulle muullekin, mutta mua toi kansi ei oikein houkuta kirjan pariin. No, jokatapauksessa kirja kuulostaa sen verran ihanalta ja realistiselta, että pitää ehdottomasti lukea. Kun kuulin Finlandia-ehdokkuudesta, en ihmetellyt - sen verran olen kuullut kehuja kirjasta. Voittokin sitten tuli :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kansi ei todellakaan houkuttele! Itse tartuin kirjaan vain sen ehdokkuuden vuoksi, joten nuorten kannalta tietenkin tylsää, että heiltä todennäköisesti jää loistava kirja lukematta koska kansi (ja ehdokkuuksia tuskin seuraavat). Suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän! :)

   Poista
 2. Kyllä, kaunis teos ensirakkaudesta. Todella hieno kirja Finlandia-voittajaksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oikeastaan palautti itsenikin sinne 15-vuotiaaksi tytöksi, ja tuli muisteltua useana päivänä niitä omia ensimmäisiä "poikakavereita" tai vastaavia. Nostalginenkin tavallaan siis!

   Poista
 3. Kuulostaa lupaavalta. Tämähän täytyy joskus lukea.

  VastaaPoista