perjantai 5. heinäkuuta 2013

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu


Riikka Ala-Harja: Maihinnousu
Like Kustannus, 2012

"Sairastava perhe ja Normandian maihinnousu

Maihinnousu on vimmainen ja puhutteleva romaani ranskalaisnaisesta, joka on menettämässä miehensä ja lapsensa yhtä aikaa.
41-vuotias Julie elää elämänsä raskainta vuotta Normandian maihinnousun maisemissa. Ensin pettää mies, sitten 8-vuotias Emma-tytär sairastuu syöpään.
Liittoutuneet loivat sillanpääaseman Normandiaan kahdessa kuukaudessa kesällä 1944. Julien ja hänen tyttärensä kamppailut eivät ole ohi hetkessä. "


Syksyllä jo bongasin tämän kirjan kaiken mediahuomioinnin keskellä. Silloin en kuitenkaan halunnut vielä synnytys- ja imetyshormoneissa lukea syöpälapsista. Sillä luulin, että kirja olisi todella itkettävä. Ei ollut. En tiedä oliko vika minussa vai missä, mutta en saanut tähän kirjaan otetta. Se ei myöskään koskettanut oikein yhtään.

Minusta oli erikoista verrata maihinnousua syöpään. Ylipäätänsä kirjassa oli niin paljon outoja asioita, jotta se tuntui mahdollisimman epäuskottavalta. Päähenkilö Julie ei tuntunyt yhtään ranskalaisnaiselta, vaan tavalliselta äidiltä Suomesta. Mistään en olisi tiennyt tapahtumien tapahtuvan Ranskassa, ellei olisi siitä maihinnoususta ja Normandian rannoista puhuttu jatkuvasti. Juonitasolla en pitänyt siis kirjasta oikeastaan yhtään. 

Kirja oli silti luettava, mutta jotain jäi uupumaan ja paljon. Taitollisesti ja kielellisesti se oli myös todella kaunis. Tykkäsin lyhyistä, asiaa painottavista lauseista. Miten taitavasti miehen ja naisen suhde kuvattiin. Ja miten selkeästi lukijalle tuli ilmi Julien sekasortoinen elämäntilanne. Kirjailija on ehdottomasti lahjakas ja taitava, juoni ei vain minuun uponnut - valitettavasti. 

Arvostelu: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti