tiistai 18. heinäkuuta 2017

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin



Otava, 2017 

"Ylistetty, kiihkeä esikoisromaani sisarpuolista, jotka toisistaan tietämättä päätyvät samaan linnoitukseen 1700-luvun Afrikassa: toinen vaimoksi, toinen orjaksi. Effie jää valkoisen kuvernöörin vaimona Ghanaan, kun orjalaiva vie hänen siskopuolensa Esin Yhdysvaltoihin. Rakkaus kuitenkin kurottaa yli meren, eivätkä sitä pidättele kahleet."

Tämä kirja on noussut kevään ja kesän aikana todella monessa blogissa esille ja suurin kehuin. Niinpä nähdessäni tämän kirjaston Bestseller-hyllyssä täysin vapaana, odottamassa minua selkeästi, päätin napata kirjan mukaan. Ja miten upean kirjan nappasinkin! Koen, että kirjan aihepiiri on kaukana omasta mukavuusalueestani lukemisen saralla, mutta Gyasi on onnistunut kirjoittamaan niin vetävää tekstiä ja tuomaan jopa 1700-luvun Afrikan täysin 2000-luvun valkoisen lukijan iholle, että kaikki ylistyssanat tästä teoksesta ovat erittäin ansaittuja. 

Teos on yksi kokonaisuus, mutta rakentuu hieman novellimaisesti. Jokainen osuus on uuden ihmisen, uuden sukupolven tarina ja kertomus jostain heidän elämänsä hetkestä. Kaikki alkaa Effiestä ja Esistä, ja lopulta päädymme 2000-luvulle Yhdysvaltoihin ja Afrikkaan. Tarinassa käydään läpi heimosodat Afrikassa, orjuus niin laivoilla, plantaaseilla kuin hiilikaivoksissa, New Yorkin kaduilla kuin takaisin Afrikassa myös. 

Kuten alussa totesin, on tämä aihepiiri kaukana omasta mukavuusalueestani. Mutta olen todella onnellinen, että tähän tartuin. Alkuun jännitin kirjasta bloggaamistakin, kun tuntui, että ei tästä voi sanoa oikein mitään kirjan arvoista, niin pahasti tämä kirja minut vei mukanaan. Ehdottomasti top 3-listalle tämän vuoden luetuista. Suosittelen tarttumaan tähän kirjaan, vaikka se ei omalta jutulta kuulostaisikaan. Ja jos kuulostaa, niin mene jo, hae kirja käsiisi! 

2 kommenttia:

  1. Minäkin pidin! Ihan heittämällä yksi vuoden parhaista.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, juuri näin - ehdottomasti vuoden parhaita! :)

    VastaaPoista