torstai 22. joulukuuta 2016

Riikka Jalonen: KirkkausRiikka Jalonen: Kirkkaus
Tammi, 2016

"Aistivoimainen tarina kirjailijasta ja kirjoittamisen pakosta."Kierrän kirjoituspaperin valmiiksi koneeseen. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tulen kirjoittamaan. Kirja on kuitenkin jo sisälläni, on ollut kauan odottamassa oikeaa aikaa ja oikeaa paikkaa."Janetin kotitalossa on huone, jonne kuolleet pannaan odottamaan hautaamista. Siellä on maannut Janetin kaksi siskoa ja sinne on vaarassa päätyä myös Geordie-veli, jolla on kaatumatauti ja taipumus juoda liikaa. Janetilla itsellään on kirkuvanpunainen tukka ja päässä häiritseviä ajatuksia. Mutta kun hän saa käteensä kynän ja eteensä paperia, kaikki muuttuu: maailmasta tulee hetkeksi kaunis ja ymmärrettävä."

Riikka Jalosen Kirkkaus on ollut yksi vuoden puhutuimmista kirjoista varsinkin kirjablogien keskuudessa. Itsekin olin kirjaa pitkään katsellut, sen kansi on todella taidokas ja luoksensa kutsuva ja toisaalta takakansikin kuulosti houkuttelevalta. Fiktiivinen romaani oikeasta kirjailijasta, joka on pelastautunut mielisairaalassa lobotomialta kirjoittamisensa ansiosta. Uusi-Seelantikin on alueena itselle uutta, harvemmin tulee luettua kirjallisuutta, joka kertoo sieltä suunnalta tapahtumista.

Jalonen on onnistunut hyvin hyppäämään Framen pään sisään ja kirjoittaa todella kauniisti ja osuvasti Framen elämästä. Pidin erityisen paljon lopussa olleesta kirjailijan omasta kertomuksesta siitä, miksi oli päätynyt tähän kirjaan ja miten kirja oli syntynyt. Jokin kirjassa kuitenkin tuntui pidättyväiseltä, ja itse Janet Frame jäi etäiseksi. Jalonen onnistui niin hyvin eläytymään Framen pään sisälle ja kuvailemaan sen, miten Frame kokee ulkomaailman, että itse päähenkilö jäi kuitenkin hieman etäiseksi. Se harmittaa itseä, vaikka muuten kirja olikin oikein miellyttävä lukea. Jotain jäi silti puuttumaan. Niinpä omalla listalla kirja ei valitettavasti nouse vuoden koho kohtiin, vaikka upea olikin.

Arvostelu: ★★★

7 kommenttia:

 1. Itsekin olen kirjastossa käännellyt tätä kirjaa käsissäni, mutta en ole niin paljon vakuuttunut, että olisin lainannut. Voisi kyllä olla mielenkiintoinen, ainakin tuo Uusi-Seelanti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä fiilis itselläkin oli useamman kerran, mutta lopulta päädyin tarttumaan kirjaan. Oli tosiaan mielenkiintoinen, mutta valitettavasti itse en löytänyt tätä niin upeaksi teokseksi kuin moni muu.

   Poista
 2. Kirjablogeissa kovin pidetty ja kehuttu kirja ja olen tätä kaavaillut useampaan otteeseen, jostain syystä on kuitenkin jo pari kertaa tunkenut joku toinen kirja luettavaksi kiinnostavampana. Joten, olen suosiolla päättänyt jättää kirjan myöhemmälle. Vaikka se kehuttu onkin, niin jostain syystä olen vähän himmaillut sen kanssa - ehkä se ei ole oma juttuni.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja siis kyllä kiinnostaa, mutta aika näyttää tuleeko se lopulta luettua.

   Poista
  2. Tässä tämä kirjallisuuden rikkaus onkin - jokaiselle löytyy varmasti se oma kirja, ja kaikkien ei edes tarvi pitää samoista kirjoista! :)

   Poista
 3. Tämä on minulle vuoden paras lukemani kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin hyvin kuvitella, että moni pitää tästä paljon. Kaunis ja taitavasti kirjoitettu kirja onkin, mutta ehkä en ollut kirjan kanssa yksinkertaisesti samalla aaltopituudella. :)

   Poista