keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Paul Auster: Näkymätön


Paul Auster: Näkymätön
Elisa e-kirja, 2010

"Austerin mahdollisesti paras romaani on eroottisesti latautunut kertomus vaarallisesta kolmiodraamasta ja sen viiltävistä seurauksista.

On kukkea kevät vuoden 1967 New Yorkissa. Columbian yliopistossa opiskeleva, runoilijan urasta haaveileva 22-vuotias Adam Walker kohtaa eräissä juhlissa arvoituksellisen ranskalaisen Rudolf Bornin ja tämän viettelevän tyttöystävän, Margotin. Uusia kokemuksiajanoava Adam on pian täysin kiehtovan pariskunnan pauloissa, mutta saa pettyä ankarasti. Se ihmismielenpimeys, jota Adam joutuu todistamaan, on liikaa nuorelle idealistille. Koko loppuelämänsä Adam hakee oikeutta ja pakenee kiellettyjä tunteitaan.

Kolmen eri kertojan kuljettamana Näkymättömän tarina liikkuu ajassa vuodesta 1967 vuoteen 2007 ja maantieteellisesti New Yorkista Pariisiin ja edelleen kaukaiselle paratiisisaarelle. Taidokkaaseen juonilabyrinttiin sotkeutuvat myös Adamin kaunis sisar, lahjakas opiskelutoveri josta tulee kuuluisa kirjailija, sekä ranskalaiset äiti ja tytär. Pitelemätöntä intohimoa tihkuvaromaani tutkii syvällisesti identiteetin, muistin ja kerronnan problematiikkaa."

Olen monessa blogissa törmännyt Austerin kirjojen suitsutukseen, joten kun tämä oli Elisa kirja-palvelussa alessa joskus kesällä, nappasin sen koriini. (Olen myös ihastellut kaikkien Austerin kirjojen Keltainen kirjasto-versioiden kansikuvia, miten kauniita ne ovat!) En kuitenkaan ehtinyt tarttua kirjaan silloin, joten viime viikolla potiessamme perheen kesken syysflunssaa avasin tämänkin kirjan. Enkä pystynyt jättämään sitä käsistä.

Austerin tapa kirjoittaa imaisi mukaansa täysin! Ensimmäiset viisi, kuusi sivua pohdin, että onkohan tämä tarina ja kerrontatapa 60-luvun yliopistomaailmasta nyt kuitenkaan minua kiinnostava. Muutama sivu eteenpäin ja tarina totta tosiaan imaisi minut mukaansa. Paikoin teksti oli selkeästi mukavuusalueeni ulkopuolella, mutta silti en vaan voinut jättää kirjaa käsistä. 

Adam oli omalla tavallaan erittäin pidettävä hahmo, mutta samalla myös teki mieli vähän ravistella häntä. Bornista en pitänyt missään vaiheessa. Muista hahmoista Cecilie oli mielenkiintoinen - varsinkin kontrasti nuoren ja keski-ikäisen Cecilien välillä. Hänestä olisin halunnut lukea enemmän! Pidin myös kirjan tyylistä - tarina tarinan sisällä. Eri kertojat eri osuuksilla. Toimi todella hyvin. 

Arvostelu: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti