sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Lisa Genova: Still AliceLisa Genova: Still Alice
2007

"Alice Howland is proud of the life she worked so hard to build. At fifty years old, she’s a cognitive psychology professor at Harvard and a world-renowned expert in linguistics with a successful husband and three grown children. When she becomes increasingly disoriented and forgetful, a tragic diagnosis changes her life--and her relationship with her family and the world--forever."

Tämä kirja osui eteeni kun selailin Overdriven (kirjastomme e-kirjalainaamo englanninkieliselle kirjallisuudelle pääosin) valikoimaa ja suosituksia. Olin tästä tehdystä elokuvasta kuullut, mutta en kiinnostunut tarpeaksi. 

Kirja kertoo Alicesta, joka on yliopiston professori, vaimo ja äiti. Alice huomaa, että on alkanut unohtelemaan asioita. Ei aina tunnista, missä on tai keitä ihmiset ovat. Ei muista lyhyitä ajanjaksoja lähihistoriasta. Selviteltyään lääkäreiden kanssa asiaa saa hän diagnoosin; alzheimerin tauti. 

Kirja on upeasti koostettu; kerrottu suoraan Alicen näkökulmasta. Alussa kerronta on tarkkaa ja selkeää, mutta mitä pidemmälle tauti etenee ja vie Alicen muistoista ja aivoista osia, sitä epäselkeämmäksi ja kaaottisemmaksi myös tarina ja kirjotustapa etenee. Se on omalla tavallaan kamala seurata siinä lukiessa, että miten ympäriltä katoaa. Toisaalta se muistamattomuus on myös onni. 

Sillä katsoimme myös Still Alice-elokuvan. Siinä ei mennä Alicen pään sisälle, vaan seurataan sivusta. Miten kaunis, fiksu ja älykäs professori vaipuu enemmän ja enemmän vauvan tasolle. Miten sydäntäsärkevää sen seuraaminen on sivusta. Alicen oma onni on se, että hän ei muista ja lopulta edes ymmärrä, miten taantunut sitä on. 

Kerrankin elokuva tuntui täydentävän kirjaa. Suosittelen molempia. 

Arvostelu:  ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti