perjantai 12. joulukuuta 2014

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät


Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2014 (Elisa e-kirja)

"Mitä tapahtuu kun isä tutkii työkseen kissojen hermosoluja ja pojan elämäntehtävä on puolustaa eläinten oikeuksia?

Alussa on pieni perhe: Joe, Alina ja vastasyntynyt Samuel. Joe on amerikkalainen neurotieteilijä, joka yrittää edetä urallaan uudessa kotimaassaan Suomessa. Alina on puolestaan jättänyt omat opintonsa ja keskittyy hoitamaan Samuelia kotona.

Vuosia myöhemmin Joe elää palkittuna huippututkijana Yhdysvalloissa uuden, onnellisen perheensä ympäröimänä. Toisella mantereella aikuisuuden kynnyksellä tasapainoileva Samuel etsii kiihkeästi omaa paikkaansa.

Kun sopiva ideologia ja yhteisö viimein löytyvät, mikään ei voi enää pysäyttää Samuelia. Isänsä tapaan hän on valmis tekemään vaikeitakin ratkaisuja oikeaksi uskomansa asian takia. Olisitko sinä?"

Tartuin ensimmäistä kertaa koskaan samantien Finlandia-voittajaan, kun se oli julkistettu. En ollut aiemmin seurannut spekulointeja voittajasta tai edes siitä, keitä on ehdolla. Uutiset voittajasta kuitenkin osuivat väkisinkin silmään ja kun Elisa kirja tarjosi voittajan alennuksella, niin tartuin siihen samantien. Ja mikä lukuähky tästä jäikään!

Luin koko 550 sivua yhden viikonlopun aikana. En yksinkertaisesti voinut jättää kirjaa käsistä. Joe ja Alina, Samuel, Yhdysvallat, Suomi, eläinkokeet, ekoterrorismi, kaikki tämä koukutti. Valtonen oli juuri sopivassa suhteessa sekoittanut mennyttä ja uutta, valotti pikkuhiljaa taustoja mutta kuitenkin sen verran, että se ei ärsyttänyt. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1990-luvulle mutta myös nykyaikaan - ehkä johonkin 2020-luvulle? Nykyaikaa ei kirjassa määritetä, mutta teknologian ja muun perusteella voi esittää omia veikkauksiaan. Loppuratkaisu tuli itselle täysin yllätyksenä, en osannyt yhtään arvata oikein edes viimeisten loppua alustavien perusteella. Kirja on ehdottomasti omalla lukulistallani tämän vuoden parhaimpien joukossa. Tästä tykkäsin!

Arvostelu: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti