maanantai 12. elokuuta 2013

Hilja Valtonen: Nykyhetken tyttölapsi


Hilja Valtonen: Nykyhetken tyttölapsi
Otava, 1962

Mummin mökin kirjahyllystä poimittu kevyehkö kesälukeminen Läckbergien väliin. Valtonen on yksi suosikeistani tämän aikakauden (1920-1960) luvun suomalaisista kirjailijoista, ja näitä hänen kirjojaan jaksaisi lukea uudestaan ja uudestaan. 

Nykyhetken tyttölapsessa 20-vuotias Anja Utria saapuu viettämään kesäänsä tätiensä Augustan, Astan ja Adan luokse Kärsäpään saarelle Saimaan rannoille. Yllättäen Kärsäpää onkin saanut uuden nuoren isännän, joka ei salli nuoria naisia saarelle ollenkaan, joten Anjalta leikataan hametta lyhyemmäksi ja nuorennetaan tämä ihana sankaritar 15-vuotiaaksi. Kaikenlaista ehtii kesän aikana tapahtua, eikä sanavalmis Anja jää toimettomaksi saarella.

Anja muistuttaa minua paljon Anni Polvan Tiina-hahmosta; reippaita ja rohkeita sankarittaria, jotka kuitenkin osaavat sen ajan käytössäännöt pelkäämättä likaavansa käsiä mm nuotalla käydessä. Valtosen tapa kirjoittaa on ihanan hersyvää ja teksti on kaunista ja miellyttävää lukea. Luin jopa muutaman pätkän miehelle ääneen, kun oli niin osuvasti kuvailtu henkilöitä ja tilanteita. Ei uskoisi, että alkuperäinen teos on vuodelta 1937, aivan hyvin sen voisi upottaa tähänkin hetkeen. Ihana, ihana kirja! 

Arvostelu: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti