lauantai 11. marraskuuta 2017

Annastiina Storm: Me täytytään valosta


Kustantamo S&S, 2017
kirjastolaina

"Kuka saa päättää, mikä tarina on totta? Siljan barbileikissä Tähkäpää on saanut happoa kasvoilleen. Pikkuveli, joka ei syntynytkään, puhuu Santulle jukurttipurkkipuhelimessa. Isä katoaa omille teilleen, jättää lapset yksin vaikka äiti on yötöissä ja sairaalassa sitten, kun ei enää jaksa. Mummi toivoo että ukki jo kuolisi, kun se oma elämä on jäänyt elämättä, ja kokee ihmeen rypyttäessään riisipiirakoita.

Romaanin moniääninen tekstikudelma rakentuu yhden perheen tarinoiden katkelmista ja kirkkaista välähdyksistä. Kokonaisuus hengittää kertomisen tahtiin. Ukonilman painostavuus kasvaa kohti lopun purkausta, myrsky nousee lupauksena vapaudesta."

Annastiina Stormin Me täytyään valosta-kirja oli yksi niistä teoksista, joita odotin tältä vuodelta kun selailin tulevia julkaisuja. Kirja kuitenkin hautautui johonkin luettavien kirjojen alle, kesän kiireisiin, syksyn pimeisiin päiviin kunnes bongasin sen uudestaan kirjaston pikalainahyllystä. Huomasin, että nyt on juuri se täydellinen aika tälle kirjalle, nyt kaipaan jotain todella melankolista ja sateiseen syksyyn ja pimeyteen sopivaa kirjaa. 

Ja millaisen kirjan aloitinkaan! Luin kirjan kolmessa päivässä, vaikka samaan aikaan tein työtunteja lähes vuorokauden ympäri. Tätä oli hankala jättää käsistä, halusin nähdä, onko tarinassa minkäkainen loppu. Kirja kertoo yhden ydinperheen tapahtumista episodimaisesti, pieninä ja lyhyinä katkelmina vuorotellen eri kertojien äänellä. Aina ei ole varmuutta, kenen äänellä tarinaa viedään eteenpäin, mutta vahvasti se silti liikkuu eteenpäin. Storm on upottanut tarinaan monia eri elementtejä: perheväkivaltaa, masentuneisuutta, sinkkuutta, pettymystä elämään, sairautta mutta myös iloa. 

Olenkin erittäin iloinen, että tämä kirja kilpailee HS:n vuoden 2017 esikoiskirjapalkinnosta! Lukekaa tämä! 

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Hienoa että kirja on päässyt HS:n esikoiskirjakisaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi vain, että kirja ei voittanut - toisaalta ihan kaikkia muita ehdokkaita en olekaan lukenut, joten varmasti kovatasoisesta kilpailusta ollut kyse!

      Poista