sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?


Holly Bourne: Oonko ihan normaali?
Gummerrus, 2017

"16-vuotias Evie haluaa olla ennen kaikkea normaali. Hukattuaan kolme vuotta elämästään taisteluun pakko-oireista häiriötä (OCD) vastaan hän lopettelee lääkitystään ja aloittaa uuden koulun, jossa häntä ei tunneta ”tyttönä joka sekosi”.

Kuten kaikki muutkin, Evie juhlii, saa uusia ystäviä ja uskaltautuu deittailun saloihin. Epäterve suhde ajaa häntä kuitenkin takaisin ahdistuksen ja pakkomielteiden maailmaan. Mutta kuinka Evien uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä Lottie, voisivat auttaa, kun hän ei suostu kertomaan ongelmistaan kenellekään? "

Holly Bournen "Oonko ihan normaali?"-kirja oli yksi omista bongauksistani kevään uutuuslistoilta. Olen aiemminkin ehkä maininnut, että YA-kategoria on aika lähellä sydäntä ja pidän niiden lukemisesta todella paljon. Ootko ihan normaali?-kirjan aihepiiri on vielä erityisen kiinnostava - mielenterveysongelmat yhdistettynä teini-ikään. Aikaan, jolloin kukaan ei oikein taida olla ihan normaali. 

Teksti vei mukanaan todella nopeasti, vaikka myönnän ärsyyntyneeni esimerkiksi eräästä pojasta Evien maailmassa. Vanhempien reaktiot taas tuntuivat surulliselta vaikka samaan aikaan surullisen todellisilta. Pois silmistä, pois mielestä. Piilotellaan asioita, eikä keskustella suoraan. Tarinaa edettiin selkeästi Evien näkökulmasta - ahdistus ja pakkomielteet hiipivät pikkuhiljaa takaisin ja kukaan ulkopuolinen ei tuntunut huomaavan. 

Evien hahmo oli todella samaistuttava siinä mielessä, että täysin samoja teini-ikäisten (ja miksei aikuistenkin) ongelmia hän pohti kuin kuka tahansa muukin. Hänellä epävarmuus omasta itsestään ja tekemisistään vaan purkautui toisella tavalla kuin jollain muulla. Evie pesee käsiä, joku toinen syö epävarmuuteen ja kolmas lenkkeilee. Olen todella iloinen, että näihin nuorten kirjoihin nykyään upotetaan myös "ei normaaleja"-hahmoja - josko sitä kautta saisi jonkinlaista suvaitsevaisuuskasvatusta myöskin harrastettua. Samat ongelmat meillä kaikilla on. 

Arvostelu: ★★★★

3 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirja! Pitää lisätä lukulistalle!

    VastaaPoista
  2. Tämä oli todella hyvä kirja. Bloggaus on tulossa piakkoin :)

    VastaaPoista
  3. Tätä olen odotellut kovasti - eikä odotus laannu kun muiden postauksia lukee :') /Tiia

    VastaaPoista