tiistai 27. lokakuuta 2015

Kirjamessut osa 2

Ja seuraava osa omasta messupostauksistani; mielenkiintoiset kirjailijahaastattelut ja keskustelut, joita ehdin kuuntelemaan. Alunperin piti käydä vain lauantaina, mutta sunnuntaiaamusta mies sitten totesikin, että hän voisi lasten kanssa mennä leikkipuistoon jos haluan piipahtaa vielä messuilla. Nappasin tästä tarjouksesta heti kiinni ja 10-12.30 tuli pyörittyä messuilla taas - pääosin kuuntelemassa muutamia esityksiä. 


Lauantaina kerkesin ensimmäisenä kuuntelemaan Akateemisen kirjakaupan kohtauspisteeseen ihanan Antti Hautalehto-dekkarisarjan luojaa, Christian  Rönnbackaa. Olen uusimman Hautalehto-kirjan napannut jo e-kirjaksi (Kylmä syli), mutta mieheni lukee sen ensin ennenkuin pääsen sen pariin. Oli hauska kuulla, kuinka Rönnbacka puhui sankaristaan kuin hyvästä ystävästään; kuinka Anttia jännittää tietyt asiat ja kuinka hän viihtyy Porvoon ja Sipoon maisemissa. Ja kuinka uusinta kirjaa kirjoittaessa oli ollut muutamia tosi ahdistavia kirjoitusviikkoja kun koetti saada paperille Anttia kohdanneet tiukat tilanteet. Haastattelu oli kyllä todella onnistunut ja aika kului kuuntelijasta kuin siivillään! 


Seuraavaksi siirryttiin sitten Suomalaisen kirjakaupan lavan eteen kuuntelemaan Sofi Oksasen haastattelua. Haastattelijana oli Yle Puheen Juuso Pekkinen ja tämä kyllä erottui, että radiotoimittaja oli kyseessä - sen verran taitavaa haastattelua ja pureutumista aiheeseen oli! Oksanen ja Pekkinen juttelivat paljon Oksasen uudesta Norma-kirjasta ja siihen liittyvistä moraalisista ongelmista kuten hiuslisäkkeiden myynnistä sekä kohdunvuokraamisesta. Itselle oli suuri yllätys, että osa hiuslisäkkeistä on epäeettisesti tuotettu (= varastettu naisilta tukka päästä!). Norman ostinkin pisteestä ja jonotin signeerauksen Oksaselta siihen vielä. Tämä kirja polttelee hyllyssä nyt kovin, että lukisin sen. 


Lauantaina en enempää ehtinyt kuuntelemaan, mutta tosiaan sunnuntain 2,5h meni pääosin kuunnellessa keskusteluja. Ensimmäisenä heti aamusta ampaisin Louhi-lavalle Kirjakallion haastattelua Eppu ja Anna Nuotion ja Sari Luhtasen kanssa kuuntelemaan. Näiltä naiskirjailijoilta on ilmestynyt lasten ja nuorten kirjasarjaa tytöille suunnattuna; Venla T sekä Taru. Aika vähän on itse lukenut viime vuosina nuorten kirjallisuutta, mutta varsinkin Venla T alkoi houkuttelemaan tämän haastattelun perusteella. 


Kirjakahvilassa taas pääsin kuuntelemaan upean Kalastajan vaimo-blogin Johanna Alvestadin haastattelua hänen uudesta neulekirjastaan. Itse kirjaa en ole vielä hankkinut (ja nytkin jäi kyllä messuilla hyllyyn) mutta blogi on ollut kovassa seurannassa. Oli aivan ihana nähdä, miten iloinen ja positiivinen ihminen Johanna on livenä ja miten ei-niin-vakavasti hän otti neulomisen! Tämä neulekirja jää vielä ostoslistalle, sillä neljä neulekirjaa/viikonloppu on ehkä tarpeeksi itselle taas hetkeksi. 


Viimeisenä vielä päädyin kuuntelemaan ihanaa Jenni Pääsysaarta Louhi-lavalle. Aiheena oli Pääskysaaren keväällä ilmestynyt Tyttö sinä olet.. -kirja (jota en ole vielä päässyt lukemaan, nyt varsinkin haluaisin sen lukea!) ja siihen liittyen mitä ja millaisia tyttöjen pitäisi olla. Tyttöjen pitäisi olla omilla aivoilla ajattelevia, jotka riittävät sellaisina kuin ovat ja joilla olisi rohkeus tehdä asioita koska haluavat itse tehdä niin. Pääskysaaren viesti kaikille oli, että "sinä riität, juuri sellaisena kuin olet" ja mielestäni tämä onkin tärkeimpiä viestejä kasvavalle nuorelle (mutta myös aikuisille!) 

Messut olivat ihanat, budjetti paukkui ja pääsin kuuntelemaan paljon niitä kirjailijoita, joiden teoksista olen nauttinut ja joita olen seurannut muutenkin somessa paljon. Ensi vuonna sitten taas uudestaan! :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti