keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu


Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
Gummerrus, 2013

"Taivaslaulu kertoo nuoren lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin, tarinan.

Heti kun käsi löytää käden, Vilja ja Aleksi näkevät mielessään viiden litran riisipuurokattilan ja pirtinpöydän alta vilkkuvat seitsemänkymmentä varvasta.

9 vuotta ja 4 lasta myöhemmin, Vilja katselee, kun Otso-poika tanssii valkoiset kiharat hulmuten, ja yrittää muistaa, mikä oli se hetki, kun hänen kehostaan hävisi rytmi. Seuroissa naiset katsovat ensiksi vatsaan ja sitten silmiin. Saarnassa nainen kuvataan lintuemona, joka ei pääse pesän uumenista. Sitten tulee päivä, jolloin Aleksi ja Vilja istuvat käsi kädessä äitiyspolilla, ja kaikki muuttuu lopullisesti.

Taivaslaulussa konkreettiset yksityiskohdat avaavat lukijalle näkymän lestadiolaisyhteisön elämään. Suviseurat ovat hakkeentuoksua, keinuvia lautapenkkejä, pitsaa, punaista jaffaa ja Jumalan sanaa. Runollinen kieli kohottaa Taivaslaulun toiselle tasolle, yksityiskohdista rakentuu poikkeuksellisen kaunis kaunokirjallinen teos. Kuvat ihmisen sisimmälle löytyvät luonnosta: Väsyneen äidin nokasta kohoaa huuto, siipisulat kohisevat selässä, on avattava turvavyö, jotta ne mahtuvat kasvamaan.

Taivaslaulu on rakkausromaani, jonka tarina ja kuvat poikkeavat nykykirjallisuuden valtavirrasta. Teoksella on vahva eettinen sanoma. Se on viimeiseen asti elämän puolella."

Tämän vuoden luetuista kirjoista koskettavin. Tunnistin Viljan ajatuksista todella monta, vaikka samanlaista taustaa minulla ja Viljalla ei olekaan uskonnon parissa. Itse olen ihan "peruskristitty", joka käy kirkossa ristiäisissä ja rippijuhlissa. Mutta ajatukset lapsista, äitinä olona, lasten kanssa kotona. Oma kroppa ei ole oma kroppa, miten tahtoisi jaksaa lasten kanssa tehdä vaikka mitä mutta seinät kaatuvat päälle. 

Koin paljon ahdistusta kirjaa lukiessa, mutta samaan aikaan myös onnea. Vilja oli löytänyt rinnalleen sen täydellisen puolison, joka ymmärsi perheen parhaan vaikka se pahalta tuntuikin. Upea kuvaus. Rakastin kielellä leikittelyä ja Viljan mielen syvimpien syvyyksien kuvauksia. Kaivaukset-osuus oli todella osuva kuvaus. 

Arvostelu: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti