torstai 4. tammikuuta 2018

Kendare Blake: One dark throne


Kendare Blake: One dark throne
HarperCollins, 2017
äänikirja BookBeatista

One Dark Throne on toinen osa "Three Dark Crowns"-nuorten fantasiasarjaa. Sarja kertoo kolmesta sisaruksesta, joista yhdestä tulee kuningatar - tapettuaan kaksi muuta sisartaan. Ensimmäisessä osassa käynnistyi sisarusten välinen the Ascension Year eli kruunajaisvuosi ja taistelu kruunusta sitä kautta. Toinen osa jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa, Three Dark Crowns jäi.

Sisarukset omaavat jokainen jonkinlaisen taikavoiman, jonka avulla he koettavat pärjätä hengissä ja samalla toisaalta saada tapettua toisensa. Nämä voimat ovat "luonnonvoimat" (Arsinoella), alkuaineiden (sään, tulen, veden) hallinta (Mirabellalla) sekä myrkytyksen voima Katharinella. Jokainen tuleva kuningatar on kasvanut eri puolella saarta, ja heillä on omat tukijoukkonsa, jotka toivovat oman kuningattarensa voittavan.

Pidin ensimmäisestä osasta, vaikka siinä tuntui olevan paljon päähahmoja ja liikaa ihmissuhdevatvontaa henkilöiden välillä. Se jäi kuitenkin niin hurjaan cliffhangeriin, että toinen osa oli kuunneltava lähes samantien. Kirja on pääosin maagista nuorten fantasiakirjallisuutta, jossa on jonkinverran viitteitä dystopioihin. 

Mielenkiintoista on se, että tässä sarjassa naiset ja tytöt todellakin määräävät ja miehet jäävät lähes pelkästään statisteiksi. Usein näissä fantasia/dystopiakirjoissa on rohkea tyttö päähahmona, mutta joka vaatii 2-3 ihastuksen kohdetta, joita ilman ei kykene mihinkään. Vaikka Blake on saanut sekoitettua paljon ihmissuhteita, on miehet kuitenkin selkeästi sivuosassa. Sarja on myös todella tummasävyinen ja tämä toisen kirjan loppu myös pisti kuuntelemaan tarkasti, tapahtuiko nuorten kirjassa äsken tosiaan juuri noin. 

Suosittelen, jos synkähkö nuorten fantasiakirja sisaruksista, jotka taistelevat kuolemaan asti kiinnostaa! Ainakin BookBeatista nämä löytyi äänikirjoina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti